Zo werkt de Buurtaanpak
Door de energietransitie gebruiken we steeds meer elektriciteit. Ook wekken we meer elektriciteit op door bijvoorbeeld zonnepanelen. Daarom gaan we de komende jaren aan de slag met het uitbreiden van ons elektriciteitsnet.
Zo leggen we nieuwe dikkere kabels, plaatsen we nieuwe elektriciteitshuisjes en vergroten we de capaciteit van bestaande huisjes.
Dit gaan we buurt voor buurt doen, zo maken we ons elektriciteitsnet klaar voor de toekomst. Als netbeheerders noemen we dit de Buurtaanpak.
Om te voorspellen waar de komende jaren knelpunten gaan ontstaan maken we slim gebruik van data en onze rekenmodellen.
Deze knelpunten pakken we in één keer buurt voor buurt aan.
Zo verminderen we de overlast zo veel mogelijk, en werken we efficiënter om storingen en spanningsproblemen zoveel mogelijk te beperken.
Onze uitdaging
Doordat we steeds meer elektriciteit gebruiken en opwekken ontstaan knelpunten op het elektriciteitsnet. Dit kunt u merken doordat lampen gaan knipperen, zonnepanelen afschakelen en doordat er vaker storingen optreden. Om dit op te lossen zullen we de komende jaren buurt voor buurt aan de slag moeten om het elektriciteitsnet klaar te maken voor de toekomst.
Dit doen we door nieuwe elektriciteitshuisjes te plaatsen en nieuwe dikkere kabels te leggen. Hierdoor creëren we meer ruimte op het netwerk en verbeteren we de spanningskwaliteit.
Het plaatsen van nieuwe elektriciteitshuisjes kost ruimte, maar is noodzakelijk om voldoende capaciteit op ons elektriciteitsnetwerk te creëren. Samen met de gemeente bepalen wij de locatie voor een elektriciteitshuisje. De juiste locatie is namelijk afhankelijk van vele factoren. Ook is de ruimte binnen een buurt beperkt. Hierbij houden wij rekening om het huisje zo goed mogelijk in te passen in de omgeving.
Het resultaat
Door het plaatsen van nieuwe elektriciteitshuisjes worden de bestaande stations ontlast.
Hierdoor is er meer capaciteit beschikbaar voor u en uw buren. En zal de spanningskwaliteit worden verbeterd, hierdoor zal het minder vaak voorkomen dat lampen knipperen of zonnepanelen afschakelen.
Het is van belang dat we aan de slag gaan binnen de buurten die dit het meest nodig hebben. Dit doen we door te kijken naar het verwachte elektriciteitsverbruik, plannen van de gemeente of woningcorporaties.
Door deze plannen goed op elkaar af te stemmen zorgen we samen voor een elektriciteitsnetwerk dat klaar is voor de toekomst.
Iedereen gaat er iets van merken
Werkzaamheden brengen overlast met zich mee. In elke buurt hebben we ruimte nodig voor kabels en elektriciteitshuisjes. Hierbij gaat de straat open, soms zelfs tot in de voortuin. Ook zullen in sommige gevallen werkzaamheden uitgevoerd moeten worden in de meterkast. Hierbij houden we zoveel mogelijk rekening met de omgeving en proberen we overlast tot een minimum te beperken.
Zo zorgen we ervoor dat uw woning of bedrijfspand toegankelijk blijft. Als het nodig is zorgen we voor duidelijke verkeersomleidingen. Voordat de werkzaamheden van start gaan zullen we u hierover vooraf zo goed mogelijk informeren.
FAQ
Zijn er vragen naar aanleiding van het onderwerp buurtaanpak, dan heeft u de mogelijkheid om een mail te sturen naar buurtaanpak@rendo.nl