ZUIDWOLDE – Op het platteland is groen gas een betere oplossing voor de energietransitie dan een warmtepomp of stadswarmte. Die mening wordt gedeeld door enkele Drentse en Overijsselse gemeenten en netbeheerder RENDO. De Wolden is de eerste gemeente die de eis ’van gas los’ laat varen.
„Wij willen graag overstappen op groen gas”, zegt wethouder Gerrie Hempen in De Wolden. Het loslaten van de verplichte overstap naar warmtepomp of warmtenet is goed nieuws voor huizenbezitters. Het scheelt een lieve duit. Elektrische warmtepompen, zoals aanbevolen in het klimaatakkoord, vergen investeringen van tienduizenden euro’s per woning.
Groene waterstof
„We zijn ons wel bewust dat we van fossiel gas afscheid moeten nemen”, zegt Hempen. „Maar om groen gas voor iedereen beschikbaar te maken, moet voor elke woning een aansluiting op het gasnetwerk mogelijk zijn. We zien daarnaast ook kansen in groene waterstof als duurzame energiebron. Ook waterstof vereist een gasaansluiting.”
De Wolden loopt voorop, maar er zijn meer gemeenten in de regio die afstevenen op maximale keuzevrijheid voor burgers, ook bij nieuwbouwwoningen. Netbeheerder RENDO uit Meppel sloot al eerder een convenant met de gemeenten Staphorst en Hardenberg. Daarin spraken ze af te onderzoeken of het mogelijk is om per 2030 alleen nog groen gas door de leidingen te laten stromen.
Energienet duurzaam
„Er zijn twee hoofdoplossingen om ons energienet duurzaam te krijgen”, verklaart RENDO-directeur Eddy Veenstra. „De eerste is elektrificatie, bijvoorbeeld het overstappen op de warmtepomp. Het stroomnetwerk in onze regio is echter vol en het duurt nog jaren voor dat is uitgebreid. Daarnaast is er stadswarmte. Maar dorpen op het platteland missen de benodigde schaal voor zo’n warmtenet.”
De bestaande infrastructuur van gasleidingen biedt daarom volgens Veenstra de beste oplossing in het landelijk gebied. „De infra is tip top voor elkaar. We moeten er alleen slimmer mee omgaan.” KPMG heeft voor RENDO onderzocht of er voldoende bronnen zijn voor duurzaam gas. Veenstra: „Het moet lukken om dat voor elkaar te krijgen.”
Betere isolatie
Voor de negen aangesloten gemeenten vervoerde RENDO in 2019 260 miljoen kuub gas. De verwachting is dat die vraag in 2030, dankzij betere efficiëntie en isolatie, terugloopt tot 200 miljoen kuub. Een afvalverwerker in Wijster en een vergistingsinstallatie in Coevorden zorgen er samen binnenkort voor dat al 9% van het gas ’groen’ is.
Ook Veenstra benadrukt dat een overstap op groen gas voor consumenten de woonlasten beperkt houdt. „Je gebruikt de bestaande infrastructuur in huis. Dus dat is veel goedkoper dan de aanpassingen voor installatie van een warmtepomp. Ook een overstap op een groene waterstofketel is goedkoper. We proberen te innoveren. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.”
Oplossing in twee sporen
Wethouder Jan ten Kate ziet voor zijn gemeente Hardenberg de oplossing in twee sporen. Voor de stedelijke bebouwing van de plaats Hardenberg is een warmtenet mogelijk op basis van de restwarmte van het bedrijf Wavin. De producent van plastic buizen is goed voor de helft van het energieverbruik in de gemeente.
Maar voor het buitengebied wil ook Ten Kate ruim baan voor duurzaam gas. „Groen gas is voor het platteland de beste oplossing”, aldus de bestuurder van de partij Opkoers. Het gemeentebestuur van De Wolden wil de volledige gemeente laten aanwijzen als uitzonderingsgebied voor de gasloos-regel in de Gaswet.