Eerste waterstof trainingsdag voor de gebouwde omgeving

Eerste waterstof trainingsdag voor de gebouwde omgeving

Eerste waterstof trainingsdag voor de gebouwde omgeving

In Hoogeveen werken we in Erflanden aan het project Waterstofwijk Hoogeveen aan het verwarmen van woningen met waterstof. Het huidige aardgasnet wordt gebruikt en aangepast voor het transport van waterstof naar de woningen. Vorige week was bij Doc33 de eerste trainingsdag voor installateurs die later de woningen in de Erflanden gaan overzetten naar waterstof.

Kennis- en belevingscentrum Doc33 heeft in opdracht van de gemeente Hoogeveen de handen ineengeslagen met RENDO, Remeha en Van Empel Opleidingen. Zij ontwikkelden een speciale training die de lokale vakmensen voorziet van de noodzakelijke kennis en vaardigheden op gebied van waterstof.

Om de realiteit zo dicht mogelijk na te bootsen heeft Doc33 een educatieve waterstoftafel en instructiewand gemaakt. De waterstoftafel is ontworpen om de verschillen tussen waterstof en aardgas te laten zien. De waterstofwand, compleet met een meterkast met een waterstofmeter, verschillende typen gasleidingen en een waterstof cv-ketel, simuleert een complete binneninstallatie. Zo kunnen installateurs in de praktijk leren werken met deze techniek.

Waterstofwijk Hoogeveen

In 2050 moeten alle huizen in Nederland zonder aardgas verwarmd kunnen worden. In Hoogeveen laten we zien dat waterstof een goede vervanger is voor aardgas voor de verwarming van woningen, nieuw en bestaand.

Waterstof Hoogeveen is een van de proeftuinen van het landelijk Programma Aardgasvrije Wijken waarin het Rijk, waterschappen en gemeenten samenwerken in de aardgasvrije opgave. In de proeftuin doen we kennis op waarmee we randvoorwaarden in kunnen vullen die opschaling van deze methode na 2030 mogelijk maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de technische kennis, beschikbaarheid van waterstof cv-ketels, borging van de veiligheid, goed opgeleide installateurs en wetgeving die de toepassing van waterstof in woningen voor verwarming mogelijk maakt. Waterstof Hoogeveen is een project van Essent, RENDO, Remeha en Gemeente Hoogeveen.

Meer informatie: klik hier!

14 maart 2024|
Go to Top