Vanaf a.s. donderdag 1 juli stopt het toonfrequent signaal (TF-signaal) voor tariefschakeling. Het signaal werd gebruikt voor het schakelen van dag- naar nachttarief. Voor huishoudens zonder slimme meter houdt dit dag/nachttarief (dat overigens nog nauwelijks verschil maakt) vanaf donderdag op te bestaan. In het verleden is er ook ‘meegelift’ op het TF-signaal door andere elektrische apparaten. Zo werden elektrische boilers aangesloten op het signaal, zodat ze alleen ’s nachts opwarmen. Als het signaal stopt, schakelen deze boilers niet meer automatisch aan. De netbeheerders hebben een stappenplan gemaakt, om een koude douche te voorkomen.

Vroeger was het TF-signaal nodig om elektriciteitsmeters te laten schakelen tussen het dag- en het nachttarief (dubbeltarief). De afgelopen jaren heeft bijna iedereen in Nederland een slimme energiemeter gekregen. Die meter kan zelf schakelen tussen het dag- en nachttarief. De verouderde apparatuur voor het verzenden van het TF-signaal wordt daarom op steeds meer plekken in Nederland uitgefaseerd.

Ook sommige elektrische boilers maakt gebruik van het TF-signaal voor tariefschakeling. Door het signaal te gebruiken, warmen deze boilers in de nacht op. Het gaat om (vaak wat oudere) systemen die meestal in flats en appartementengebouwen hangen. Als het signaal uit gaat, moet bij deze boilers iets gebeuren om te zorgen dat ze aan blijven. De meeste boilers kun je eenvoudig met de hand weer aanzetten. Maar bij een klein deel van deze boilers moet er aparte oplossing komen. Voor consumenten die zich afvragen of hun boiler last heeft van het uitzetten van het signaal, hebben de netbeheerders en installateurs een stappenplan opgesteld. Het signaal wordt niet overal in Nederland op hetzelfde moment uitgezet. In het verzorgingsgebied van netbeheerder Stedin is naast het tariefsignaal ook nog een speciaal boilersignaal in gebruik, dat pas in 2022 verdwijnt.

Meer informatie
Vraagt u zich af of uw elektrische boiler na 1 juli nog automatisch aan- en uitschakelt? Volg dit stappenplan.