In 2020 voor 110 miljoen kWh energiediefstal door hennepkwekerijen opgespoord

In 2020 werd energiediefstal ontdekt bij 1800 hennepkwekerijen, zo’n 500 minder dan in 2019. De daling wordt vooral veroorzaakt door de maatregelen rond het coronavirus. Daardoor konden netbeheerders, politie en openbaar ministerie minder gezamenlijke opsporingsacties organiseren. De ontdekte kwekerijen tapten illegaal 110 miljoen kilowattuur stroom af.
Het opsporen van hennepkwekerijen staat normaal gesproken hoog op de agenda van niet alleen de netbeheerders, maar ook van politie en openbaar ministerie. Hennepkwekerijen zijn niet alleen illegaal en brengen (onder meer door energiediefstal) hoge maatschappelijke kosten met zich meer, maar zorgen ook voor brandgevaarlijke situaties. De illegaal en technisch slecht aangesloten installaties, die tot wel 18 uur per dag aan staan, raken oververhit, kabelisolatie smelt en er kan kortsluiting en brand ontstaan. Zeker omdat hennepkwekerijen steeds vaker voorkomen in woonwijken, ontstaan levensgevaarlijke situaties voor de vaak onwetende omwonenden.
Gezamenlijke acties
Vermoedelijk wordt maar een klein deel van de hennepkwekerijen in Nederland ontdekt. Naar schatting zijn er in totaal zo’n 30.000 hennepkwekerijen in Nederland, die elk jaar bijna 1 miljard kWh aan elektriciteit stelen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken. Netbeheerders (en dus alle aangeslotenen) draaien op voor ongeveer € 60 miljoen aan kosten voor de gestolen stroom en bovendien loopt de overheid rond de € 135 miljoen aan belastinginkomsten mis. Door de coronamaatregelen en de extra druk op handhaving in 2020, konden minder gezamenlijke acties tegen hennepteelt worden ondernomen. Samenwerking blijft echter belangrijk om hennepkwekerijen te kunnen opsporen. Netbeheerders vragen daarom politie, openbaar ministerie en overheden werk te blijven maken van de bestrijding van illegale hennepteelt, zodra de coronamaatregelen dit weer toelaten.
Melding doen van (mogelijke) hennepkwekerijen
Netbeheerders werken samen met partijen als politie, Openbaar Ministerie en overheden aan de opsporen van de kwekerijen. Ook omwonenden kunnen helpen bij het signaleren en opsporen van hennepkwekerijen. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000, of contact opnemen met de politie, telefoonnummer 0900-8844. Op de website van de politie leest u hoe u een hennepkwekerij kunt herkennen.
RENDO publiceert Europese aanbesteding voor netautomatisering met SCADA
Als regionaal netbeheerder heeft N.V. RENDO de ambitie haar ...
Wil je thuis of voor je bedrijf je stroomaansluiting aanpassen? Check of het kan!
Heb je plannen om binnenkort te verbouwen, elektrisch te ...
Grote uitbreiding hoogspanningsnet zorgt voor ruimte grootverbruikers op het Drentse stroomnet
Netbeheerder TenneT heeft op hoogspanningsstation Zeijerveen bij Assen werkzaamheden ...