Woensdag 10  mei is in Hoogeveen een begin gemaakt met de aanleg van een distributiesysteem voor groene waterstof. Dit systeem moet straks de nieuw te bouwen woningen in Nijstad-Oost voorzien van verwarming. Ook bestaande woningen in Erflanden kunnen op het systeem worden aangesloten. Het is een bijzondere mijlpaal na jaren van voorbereiding.

Intensieve samenwerking met inwoners en diverse partners

Wethouder Jeroen Westendorp vertelde over de jaren van voorbereiding die voorafgingen aan dit moment: ‘We werken al vanaf 2018 aan deze plannen, samen met 22 partners en mogelijk gemaakt door subsidies van de Provincie Drenthe, het Rijk en Europa. En vooral samen met onze inwoners. Want als er plannen gemaakt worden om bestaande huizen te voorzien van een nieuw warmtesysteem is het vanzelfsprekend samen met de bewoners van die huizen de plannen uit te werken.’ De aanleg en overgang naar waterstof is nieuw en nog vrijwel niet toegepast in Nederland. Daarom is veel maatwerk nodig op gebied van bijvoorbeeld techniek, regelgeving en financiën. ‘Nu staan we op het bijzondere moment dat we gaan van plannen maken naar een schop in de grond’, aldus de wethouder.

Voordat de schop de grond in ging, zetten de samenwerkende partners een symbolische handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst voor de eerste fase van het waterstofproject: de aanleg van het waterstof distributiesysteem en de aansluiting van woningen in Nijstad-Oost en een aantal bestaande woningen in Erflanden. Westendorp: ‘We hopen na de zomer van 2023 de eerste woningen in Erflanden aan te sluiten op het systeem en later ook de nieuwbouwwoningen in Nijstad-Oost.’

Waterstof als groene vervanger voor aardgas

Nederland moet op termijn van aardgas af. In het project Waterstof Hoogeveen willen we huizen verwarmen met een cv-ketel die draait op waterstof. Het gaat om nieuw te bouwen woningen in Nijstad-Oost en bestaande woningen in een deel van Erflanden, grenzend aan Nijstad-Oost. Met dit project willen de partners aantonen dat waterstof een goede groene vervanger is voor aardgas. Onderdeel van het project is hergebruik van het bestaande aardgasnetwerk van RENDO voor het transport van waterstof waardoor het niet nodig is nieuwe leidingen aan te leggen waar al leidingen liggen voor aardgas. Hoogeveen wil met de Waterstofwijk een bijdrage leveren aan het verduurzamen van wijken met groene waterstof. Westendorp: We kunnen nu leren, samen met andere waterstof projecten in Lochem, Wagenborgen en Stad aan het Haringvliet. Zo kunnen we werken aan de voorwaarden die nodig zijn om na 2030 op te kunnen schalen naar andere wijken in Nederland.