Maatschappelijk prioriteren
Vanaf 1 oktober 2024 kunnen grootverbruikklanten die binnen specifieke maatschappelijke categorieën vallen, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen en waterschappen, voorrang krijgen bij het toewijzen van transportcapaciteit. Dit besluit werd op 18 april 2024 genomen door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Wat is maatschappelijk prioriteren?
Wie als eerste transportcapaciteit aanvraagt, krijgt een hogere positie op de wachtlijst. Door congestieproblemen op het elektriciteitsnet ontstaan soms situaties die maatschappelijk ongewenst zijn, zoals wanneer een ziekenhuis geen transportcapaciteit kan krijgen omdat andere organisaties eerder hun aanvraag hebben ingediend. Om dit te beperken, heeft de overheid richtlijnen opgesteld onder de naam maatschappelijk prioriteren.
Als uw organisatie binnen deze maatschappelijke kaders valt, krijgt u voorrang op andere partijen en stijgt u op de wachtlijst.
Maatschappelijk prioriteren wordt pas relevant wanneer er daadwerkelijk transportcapaciteit beschikbaar is om te verdelen. Het capaciteitsprobleem op het elektriciteitsnet blijft echter bestaan, waardoor het nog steeds jaren kan duren voordat u toegang krijgt tot transportcapaciteit. Bovendien betekent het verkrijgen van prioriteit voor transportcapaciteit niet automatisch dat u ook voorrang krijgt bij de uitvoering van aansluitingswerkzaamheden. De gemiddelde wachttijd hiervoor is momenteel twee jaar.
Wie komt in aanmerking voor prioriteren?
Er zijn drie categorieën klanten die voorrang kunnen krijgen bij de verdeling van transportcapaciteit. Binnen elke categorie wordt de aanvraagdatum voor prioriteit gelijkgesteld aan de datum waarop de transportcapaciteit is aangevraagd. Dit betekent dat als u als eerste transportcapaciteit heeft aangevraagd, u bovenaan de wachtlijst van die categorie staat. Klanten in categorie 1 hebben voorrang op categorie 2, en klanten in categorie 2 hebben weer voorrang op categorie 3. De oorspronkelijke datum van de transportaanvraag is daarbij bepalend.
De categorieën en de volgorde van prioriteit op de wachtlijst zijn als volgt
Categorie 1: Congestieverzachters
Klanten in deze categorie dragen bij aan het verminderen van netcongestie.
Nadat ze zijn aangesloten, creëren ze extra transportcapaciteit voor andere klanten of ondersteunen ze de autonome groei op ons elektriciteitsnet, zowel voor verbruik als voor teruglevering.
Categorie 2: Veiligheid
Deze categorie omvat zes subcategorieën:
Noodhulp, politie en defensie, veiligheidsdiensten, justitie en gevangeniswezen, waterbeheer en acute gezondheidszorg.
Dit geldt alleen voor verbruik, niet voor teruglevering.
Categorie 3: Basisbehoeften
Deze categorie omvat vijf subcategorieën: drinkwatervoorzieningen, onderwijs, warmtevoorzieningen, gasnetten en woningbouw. Dit geldt ook alleen voor verbruik en niet voor teruglevering. Woningbouw kleinverbruik wordt op dit moment vrijwel altijd aangesloten, dus deze aanvragen komen niet op de wachtlijst en maatschappelijk prioriteren heeft geen invloed op deze aanvragen.
U komt alleen in aanmerking voor prioriteit als de aangevraagde transportcapaciteit daadwerkelijk wordt gebruikt voor een wettelijke taak. Bijvoorbeeld, de brandweer moet de transportcapaciteit gebruiken voor zijn kerntaken als brandweer; prioriteit wordt niet verleend voor verduurzamingsprojecten van faciliteiten.
Hoe kunt u maatschappelijke prioriteit aanvragen?
- Voorbereiding van uw aanvraag
U kunt uw aanvraag zelf voorbereiden door te onderzoeken of u in één van de drie categorieën valt. Voor de subcategorieën binnen categorie 2 en 3 worden de SBI-codes (Standaard Bedrijfsindeling) van de KvK gebruikt. Uw SBI-code moet overeenkomen met de code waarmee u bent ingeschreven. Sommige (sub-)categorieën hebben echter geen specifieke SBI-code.
- Aanvraag indienen
Vanaf 1 oktober 2024 kunt u uw aanvraag voor prioritering indienen. Deze aanvraag kan gekoppeld zijn aan uw bestaande verzoek voor transportcapaciteit waarvoor u al op de wachtlijst staat. Stuur uw aanvraag naar relatiebeheer@rendo.nl.
Formulier categorie 1
Vul het aanvraagformulier congestieverzachter in. U kunt deze hier vinden.
Formulieren categorie 2 & 3
Vul de bestuursverklaring in. U kunt de bestuursverklaring vinden via deze link. Controleer welke aanvullende documenten u voor de aanvraag moet indienen via deze link.
- Beoordeling van uw aanvraag
Voor categorie 1 controleren we of u aan de criteria voor congestieverzachters voldoet. Voor categorie 2 en 3 beoordelen wij de ingediende bewijsstukken. Soms moeten we de beoordeling voor congestieverzachters afstemmen met andere netbeheerders, bijvoorbeeld wanneer er bovenliggende netcongestie is en goedkeuring van de landelijke netbeheerder nodig is. Als u aan de criteria voldoet en de voorgestelde maatregelen daadwerkelijk congestieverzachtend zijn, maken we contractuele afspraken om deze maatregelen vast te leggen.
- Reactie op uw aanvraag
Categorie 1
Er is geen vaste reactietermijn voor aanvragen in deze categorie. Een zorgvuldige analyse van de netsituatie en uw kenmerken is nodig. Voldoet uw aanvraag aan de criteria? Dan leggen we de afspraken over congestievermindering vast in een contract. Uw aanvraag wordt pas goedgekeurd nadat deze contractuele afspraken zijn gemaakt.
Categorie 2 en 3
U ontvangt binnen 20 werkdagen een reactie van ons. Als uw aanvraag aan de criteria voldoet, krijgt u een hogere positie op de wachtlijst. Uw positie kan nog veranderen als een andere organisatie in uw regio een hogere prioriteit krijgt.