De slimme meter is onmisbaar voor de duurzame toekomst. Dat kan de samenleving een forse energiebesparing opleveren. De slimme meter registreert hoeveel stroom en gas u verbruikt. De meetgegevens worden automatisch doorgestuurd naar uw energieleverancier. De slimme meter heeft meerdere telwerken. Dat wil zeggen dat u zowel uw verbruikte elektriciteit als uw terug geleverde energie kunt aflezen.

De voordelen

 • Makkelijk: uw meter stuurt automatisch meterstanden door.
 • Nauwkeurig: een energierekening zonder geschatte meterstanden.
 • Besparend: door beter inzicht méér grip op uw energiekosten.
 • Toekomstgericht: voorbereid op de slimme energie van de toekomst met flexibele tarieven.
 • Kosteloos: de installatie van de slimme meter kost u niets.

NB. De netbeheerder heeft het recht de meter te benaderen wanneer dit noodzakelijk is voor metrologisch beheer en/of onderhoud van het energienet.

Wanneer komt de slimme meter?

De beheerders van het elektriciteitsnetwerk zijn druk bezig met het vervangen van de huidige traditionele meters voor slimme meters. Eind 2020 zal deze landelijke operatie zijn afgerond en zal ieder huishouden de slimme meter aangeboden hebben gekregen. Als dat nog niet is gebeurd en uw adres komt niet in de onderstaande postcode checker voor, kunt u een mail sturen naar aansluitregister@rendo.nl.

Wanneer N.V. RENDO alleen uw netbeheerder is voor gas en niet voor elektriciteit, dan kunt u de aanbiedplanning voor slimme meters opvragen bij de netbeheerder van uw elektriciteitsnet. Deze zal in dat geval zowel de elektriciteitsmeter als de gasmeter vervangen. Wie uw netbeheerder voor elektriciteit of gas is, kunt u eenvoudig terugvinden op de website van het EAN-codeboek.

Vul uw postcode in om te kijken wanneer wij de slimme meter in uw postcode gebied aanbieden. Als de postcode niet voorkomt, dan moet u contact opnemen met de netbeheerder van het elektranetwerk.

Hoe werkt de slimme meter?

Voor meer informatie over de ingebruikname van de slimme meter voor elektriciteit of gas, klikt u op één van de onderstaande buttons.

Handleiding Sagemcom ESMR 5.0

 

Handleiding ZIV ESMR 5.0 Handleiding overig slimme meters

 

Verzoek tot niet uitlezen meterstanden

Wilt u niet dat de meterstanden uitgelezen worden, dan kunt u de netbeheerder verzoeken deze uitlezing stop te zetten. Wij noemen dat een aanvraag tot “Administratief Uit”. U krijgt in dat geval niet de maandelijkse verbruiksoverzichten van uw leverancier. Bovendien dient u voor de jaaropname/-afrekening, bij verhuizingen en leveranciersswitch zelf uw meterstanden op te geven.

Geen slimme meter laten plaatsen? U heeft de mogelijkheid deze te weigeren. In dat geval plaatsen wij conventionele meters.

Netbeheerders hebben de plicht weigering van slimme meetinrichtingen te registreren. Conform deze afspraak dient u het “keuzeformulier slimme meters” in te vullen.
NB. Mocht u geweigerd hebben en wilt u op enig moment toch slimme meters geplaatst hebben, dan kunnen daar kosten aan verbonden zijn (afhankelijk van landelijk beleid in deze).

Keuzeformulier slimme meters

 

Slimme meter met voorrang aanvragen

Voor het aanvragen van een prioriteitsplaatsing, klik op onderstaande button. Print het opdrachtformulier uit, vul de gegevens in en stuur de aanvraag naar het opgegeven email adres.

 • Dien een prioriteitsverzoek in bij de netbeheerder van uw elektriciteitsmeter.
 • Aanvraag wordt alleen in behandeling genomen bij volledige opgave van adres-, aansluit- en contactgegevens.
 • De elektriciteits-netbeheerder neemt uw aanvraag in behandeling en bevestigt aan u of de plaatsing wel of niet uitgevoerd gaat worden.
 • De netbeheerder is tevens de uitvoerende partij en plaatst de slimme meters binnen een termijn van maximaal 3 maanden
 • De gasnetbeheerder neemt de aanvraag voor een (solo)gasmeter in behandeling, kijk hieronder voor de voorwaarden voor een (solo)gasmeter.
 • De kosten voor de prioriteitsplaatsing zijn:
  • Gecombineerd voor elektra- en gasmeter of een enkele (solo)gasmeter: € 60,- excl. BTW (€ 72,60 incl. BTW);
  • in geval van een solo elektriciteitsaansluiting: € 56,- excl. BTW (€ 67,76 incl. BTW).

Klik hieronder voor de voorwaarden:
Voorwaarden aanvragen Prioriteitsplaatsing Slimme Meter
Aanvullende voorwaarden aanvraag (solo)gasmeter

Opdrachtformulier Prioriteitsplaatsing

 

Derden plaatsingen

Vanaf 1 juli 2015 is het toegestaan dat derden de traditionele meter vervangen door een slimme meter. Hierbij dient de kwaliteit en veiligheid zoals deze door de netbeheerder is bepaald, geborgd te zijn. Daarom is er een nieuwe erkenningsregeling ingevoerd.

Deze erkenningsregeling wordt uitgevoerd door Sterkin, een officieel keurmerk in de installatiebranche. De erkende meterplaatser kan zich vanaf 1 juli 2015 voor het vervangen van de slimme meter aanmelden via awvb-kva@rendo.nl van N.V. RENDO.

Energieverbruiksmanagers vergelijken

Een energieverbruiksmanager geeft inzicht in het energieverbruik en kan u helpen met het besparen op uw energierekening. Afhankelijk van het systeem dat u kiest, kunt u het energieverbruik volgen via een computer, tablet, smartphone of een apart display.

Op de website van energie verbruiksmanagers vindt u een onafhankelijke vergelijking van alle energieverbruiksmanagers en hun diensten. Zo wordt kiezen makkelijker.

Handige websites