Geplaatst op 14 december 2018

De Nederlandse netbeheerders weten de veiligheid van gasmeters voldoende te borgen. In november 2018 verscheen een rapport van toezichthouder SodM over dit onderwerp. Hierin staat dat de veiligheid van gasmeters op dit moment goed geborgd is, maar worden ook aanbevelingen gedaan voor de toekomst. De netbeheerders nemen deze aanbevelingen ter harte.

In Nederlandse huishoudens hangen zo’n 7,5 miljoen gasmeters. Het installeren van gasmeters gebeurt onder strenge voorwaarden en volgens de geldende strikte normen. Toch is nooit volledig te voorkomen dat er soms onderdelen zijn die niet volledig aan onze kwaliteitseisen voldoen. Het kan gebeuren dat al geïnstalleerde meters teruggehaald moeten worden op basis van kwaliteitsonderzoek. Op dit moment zijn de netbeheerders bezig met een terughaalactie.

Op donderdag 13 december is bij Enexis gestart met het vervangen van bijna 50.000 slimme gasmeters, van het merk Itron. In november 2018 bleken drie van deze meters na installatie een lekkage te vertonen. Direct werd de maatregel genomen om alle 159 meters uit deze serie te vervangen. Nader onderzoek in de fabriek van de fabrikant kon de twijfel over deze meters niet wegnemen. Daarom is nu, voor de zekerheid, besloten ook alle slimme gasmeters die uit deze fabriek komen, te vervangen.

RENDO Netwerken heeft ook een beperkt aantal van dit type meter. De meters worden in de komende periode vervangen.

Klanten waarbij de meter vervangen moet worden krijgen hierover per brief bericht.

De genomen maatregelen lijken soms vergaand. Maar omdat netbeheerders geen risico’s met de veiligheid nemen, nemen de netbeheerders het zekere voor het onzekere. In de meeste gevallen gaat het om series waarbij een klein risico op afwijkingen bestaat.

 Informatie voor klanten

Klanten die twijfelen of hun gasmeter in een terughaal-actie valt, kunnen onderstaande afbeelding van de meter bekijken en zodoende vaststellen of de meter in hun huis tot die groep behoort. Tevens kan hierover informatie opgevraagd worden bij RENDO Netwerken (tel: 0522-856400).