N.V. RENDO heeft de veiligheid hoog in het vaandel staan. Samen met de Nederlandse netbeheerders is er de website  van energie veilig opgericht. Hierop kunt u informatie en advies vinden over het veilig omgaan met energie en welke preventiemaatregelen u kunt treffen om eventuele schade te voorkomen.

Als particulier of zakelijk verbruiker kunt u schade ondervinden als gevolg van de volgende situaties:

  • schade aan apparatuur die veroorzaakt wordt door te hoge spanning van de elektriciteit.
  • schade door langdurige onderbreking van de stroom.

 

Preventie tegen hoge spanning

Apparatuur

Volgens Europese normen dient apparatuur bestand te zijn tegen normaal voorkomende (korte) pieken in de spanning. Bij de aanschaf van apparatuur, zoals bijvoorbeeld televisie- geluidsapparatuur, keukenapparatuur, computers ed., kunt u erop letten of de apparaten geschikt bestand zijn tegen deze spanningsfluctuaties.

U kunt hierover ook navraag doen bij de verkoper of letten op de daarvoor geldende keurmerken.
Indien uw apparaat niet bestand is tegen normaal voorkomende spanningsfluctuaties, kan uw apparaat defect raken. In dit geval bent u zelf verantwoordelijk voor deze schade.

Overspanningsbeveiliging

U kunt uw apparatuur beschermen tegen beschadiging door het aanschaffen van overspanningsbeveiligingproducten. Deze producten bieden in beperkte mate ook bescherming tegen beschadiging door blikseminslag. Om een passende bescherming te vinden is het raadzaam om u goed te laten informeren/ adviseren door een deskundige. De kosten van deze maatregelen draagt u zelf. U vermindert zelf het risico op grote schades en bijkomende overlast.

Preventie tegen een langdurige onderbreking

Noodstroomvoorziening

Indien er zich een stroomonderbreking voordoet is het niet altijd direct duidelijk hoe lang dit kan gaan duren. In uw bedrijfsvoering kunt u hierdoor mogelijk schade ondervinden doordat bijvoorbeeld het bedrijf tot stilstand komt. Derhalve willen wij u adviseren om hiervoor passende voorzorgsmaatregelen te nemen, door eventueel te voorzien in een noodstroomvoorziening. Wij raden u aan u te laten informeren/adviseren door een deskundige.

Verzekeren

In het algemeen geldt dat netbeheerders zoals N.V. RENDO niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor schade als gevolg van stroom- of gasonderbrekingen. U kunt u daar wel voor laten verzekeren. Voor consumenten kan dit eventueel in de inboedelverzekering worden opgenomen en voor zakelijke klanten in de bedrijfsschadeverzekering. Wij adviseren u hiervoor contact op te nemen met uw verzekeringsadviseur of verzekeraar.