Afsluiten voorkomen

Als u geen energiecontract hebt, sluit N.V. RENDO u af van elektriciteit en/of gas. Wij doen dit nooit zonder bericht vooraf. U kunt een afsluiting voorkomen door een aantal zaken te regelen. Het meest belangrijk is, dat u ons belt op nummer 0522 – 85 68 83 zodra u een brief van ons over ‘einde levering’ ontvangt. Hiermee kunt u een mogelijke afsluiting voorkomen.

Wanneer sluiten wij een aansluiting af?

Om energie af te nemen, sluit u een energiecontract af bij een energieleverancier. Zodra u of uw energieleverancier het energiecontract wil beëindigen, dan geeft uw energieleverancier dat aan ons door. Dan ontvangen wij bericht hierover van het Centraal Aansluit Register (CAR). Vanaf dat moment wordt er een afsluitdossier aangemaakt. Zodra wij bericht hebben ontvangen, via het Centraal Aansluit Register (landelijk register), dat er een energieleverancier actief is, wordt het afsluitdossier gesloten. Doet u dit niet op tijd? Dan wordt de afsluitprocedure opgestart.

Bekijk ook onderstaande links:
Afsluiting van elektriciteit en gas (consuWijzer)
Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas (Overheid)

Zo voorkomt u afsluiting

In de meeste gevallen kunt u afsluiting voorkomen. Dit doet u op de volgende manier:

  • Zorg dat u een energiecontract hebt. Neem zo spoedig mogelijk contact op met een energieleverancier en regel een geldig energiecontract.
  • Bel met uw energieleverancier om uw energiecontract te regelen. U weet dan meteen hoe uw energieleverancier met verschillende zaken omgaat en voorkomt dat uw aanmelding vertraging oploopt. Bij aanmelding via internet heeft u slechts beperkte keuzes en weinig terugkoppeling.
  • Afzien van wettelijke bedenktijd, horen we via het Centraal Aansluit Register wanneer u een energiecontract hebt geregeld. Dit duurt vaak 10 werkdagen. Dit heeft onder andere te maken met de wettelijke bedenktijd die uw energieleverancier u verplicht aan moet bieden. Wanneer u die bedenktijd gebruikt, duurt het minimaal 10 werkdagen voordat uw nieuwe energiecontract definitief ingaat. U kunt aangeven af te zien van deze bedenktijd om zo de ingang van uw energiecontract te bespoedigen. Geef dit specifiek aan en vraag uw energieleverancier de levering per direct te starten. Let op: door af te zien van de bedenktijd, verliest u het recht om zonder reden het contract op te zeggen.

Afsluitprocedure

Zodra de afsluitprocedure wordt gestart, ontvangt u altijd één of meer brieven van ons. Wij sturen een brief als:

  • uw energieleverancier aangeeft uw energiecontract te willen beëindigen;
  • uw energiecontract al beëindigd is door uw energieleverancier;
  • er op een adres geen energiecontract (meer) bekend is. Deze brief wordt niet altijd op uw naam verstuurd, maar kan gericht zijn aan ‘de bewoners van dit pand’. Dit komt voor als u een nieuwe woning betrekt. De vorige bewoner heeft zijn energiecontract beëindigd, terwijl u nog geen nieuw energiecontract heeft afgesloten.

Afsluiten: binnen of buiten?

Is het niet gelukt om op tijd een energiecontract te regelen? Dan sluiten wij u af. Als het kan, sluiten wij elektriciteit en gas altijd binnen af, in de meterkast. Dat is een stuk goedkoper dan buiten afsluiten. Kunnen we niet binnen afsluiten, dan zijn wij genoodzaakt dit buiten te doen. Dat laatste kost meer tijd en werk, onder andere door de graafwerkzaamheden die wij uit moeten voeren. Daardoor is buiten afsluiten een stuk duurder dan binnen afsluiten.

Extra kosten afsluiten gas

Voor een gasaansluiting geldt dat deze voor de veiligheid maximaal 12 maanden afgesloten mag blijven. Na deze periode kunt u kiezen voor heraansluiten of verwijderen. Als u geen keuze maakt, verwijderen wij de aansluiting. De kosten voor heraansluiten of verwijderen komen voor uw rekening. Raadpleeg hiervoor onze tarieven.

Voorkom vertragingen

Het kan vaak lang duren voor N.V. RENDO uw contractgegevens doorkrijgt van uw energieleverancier. Dit kan komen door:

  • Controle betalingsgedrag. Een leverancier heeft het recht om het betalingsgedrag van een nieuwe klant te controleren. Dit kan vertraging opleveren.
  • Borg of vooruitbetaling. Een leverancier heeft het recht om een borg of een vooruitbetaling te eisen. Totdat deze betaling verricht is, gaat het nieuwe energiecontract niet in.
  • Aanmeldings- of contractdatum. Vaak krijgt u direct bericht dat uw aanvraag ontvangen is. Dat is niet de ingangsdatum van het energiecontract, maar slechts een bevestiging van uw aanvraag.

Het Centraal Aansluit Register is leidend

Voldoet u aan alle voorwaarden en komen we toch afsluiten? Dan hebben wij geen bericht van uw leverancier ontvangen. Onze monteurs sluiten u namelijk alleen af als in het Centraal Aansluit Register geen energiecontract zien dat al is ingegaan. Annuleren van de werkzaamheden is niet meer mogelijk als de monteur bij u is voor het uitvoeren van de werkzaamheden.