Het aanmelden van zonnepanelen is veranderd
Consumenten en bedrijven die zonnepanelen installeren zijn verplicht om deze te melden bij hun netbeheerder. De netbeheerders hebben hiervoor enkele jaren geleden al de website energieleveren.nl in het leven geroepen. Het aanmelden van zonnepanelen gaat nu veranderen.

Aanmelden zonnepanelen verplicht
Het aanmelden van zonnepanelen is niet alleen verplicht, maar vooral ook noodzakelijk. Het zorgt ervoor dat de netbeheerder in staat is om tijdig te reageren op veranderingen in het elektriciteitsnet. Op deze manier voorkomt de netbeheerder grote stroomonderbrekingen of storingen op omvormers.

Europese verordening RfG
Met de komst van de nieuwe Europese verordening Requirements for Generators (RfG) zijn de technische eisen aan de installatie van zonnepanelen vanaf nu strenger. Niet alleen zonnepanelen, maar ook windmolens en andere elektriciteitsopwekkers moeten aan deze nieuwe eisen voldoen. De netbeheerder controleert of dit het geval is.

Meer gegevens ter controle
Om deze controle zo goed mogelijk uit te voeren moet iedereen die vanaf nu elektriciteit opwekt meer technische gegevens melden bij de netbeheerder. Naast het vermogen (KW) van de zonnepanelen, wordt nu ook het merk, type en vermogen van de omvormer uitgevraagd. Deze gegevens staan op de factuur en zijn tevens bekend bij u als installateur. Het aanmelden van zonnepanelen gaat nog steeds via www.energieleveren.nl.

Privacy beter gewaarborgd
Om de privacy beter te waarborgen kan de aanmelding alleen gedaan worden door een gerechtigd persoon. Daarom moet er nu een persoonlijk account worden aan gemaakt. De identificatie vindt plaats op basis van het meternummer (laatste 6 cijfers van de elektrameter). Daarnaast moet de gerechtigde persoon het account altijd per e-mail bevestigen.

Problemen met aanmelden
In de komende maanden worden de functionaliteiten van het vernieuwde registratieplatform verder uitgebreid. Het is mogelijk dat u op dit moment hinder ondervindt van de aanmelding of validatie van één of meerdere productinstallaties.
Neem in dat geval contact op met de afdeling Klant & Markt, telefoon 0522 – 856895. Onze medewerkers helpen u graag bij de registratie van de productinstallatie(s).

Inzicht in de gemelde zonnepanelen
De gegevensopslag bij netbeheerders is daarnaast dusdanig vernieuwd, dat vanaf 1 augustus alle bestaande aangeslotenen inzicht krijgen in de gemelde zonnepanelen (en andere elektriciteitsopwekkers) op hun eigen adres. Ook als de zonnepanelen al veel eerder zijn aangemeld. Vanaf 1 augustus kan de bewoner de gegevens niet alleen bekijken, maar ook aanvullen of wijzigen.

Bron: Netbeheer Nederland