Vandaag woensdag 15 maart start de jaarlijkse campagne ‘Veilig Graven’ van de regionale netbeheerders. Schade door graafwerkzaamheden is in Nederland de belangrijkste oorzaak van gas- en stroomstoringen en veroorzaakt bovendien levensgevaarlijke situaties. De campagne richt zich op particulieren, hoveniers en (kleine) aannemers, die juist in deze tijd van het jaar in de tuin aan het werk zijn.

De Veilig Graven campagne wordt jaarlijks ingezet op de volgende kanalen: Search, Display, Video en social (Facebook en Instagram).

Nu het voorjaar is begonnen wordt er volop in de tuin gewerkt. Dit is hét moment om een boom te planten, schutting te plaatsen of trampoline in te graven. Wie daarbij gebruik maakt van een graafmachine, is verplicht om een zogenoemde KLIC-melding te doen bij het Kadaster. Een KLIC-melding kost 11,50 euro. De melder ontvangt informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek. Per jaar wordt in Nederland bij graafwerkzaamheden zo’n 20.000 keer schade aan gasleidingen en elektriciteitskabels veroorzaakt. Het gevolg kan zijn dat een hele wijk een tijd zonder licht, televisie, internet of warm water zit of er zelfs gewonden vallen.

Campagne Veilig Graven De campagne Veilig Graven, die de regionale netbeheerders jaarlijks in het voor- en najaar inzetten, wijst op het risico van graafschade en het belang van het doen van een KLIC-melding. In de campagne geven de netbeheerders daarnaast tips hoe particulieren, hoveniers en kleine aannemers schade aan kabels en leidingen kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld als zij in een tuin een paaltje de grond in willen slaan of een grondboor of schep gebruiken. Meer weten: Klik dan op deze link.